Selecteer een pagina

In Nederland mag een verhuurder zelf bepalen hoeveel hij vraagt voor een bedrijfspand. Maar als je het eenmaal gehuurd hebt, mag hij volgens het huurrecht geen grote huurverhogingen meer doorvoeren.

Onderscheid

In de regelgeving rond huurcontracten is er een onderscheid tussen twee verschillende ruimtes: middenstandsbedrijfsruimtes en overige bedrijfsruimtes. Heel kort gezegd is een middenstandsbedrijfsruimte (ook wel ex-290 bedrijfsruimte) een ruimte die voor het publiek toegankelijk moet zijn en waar het product of de dienst direct geleverd wordt.
Het artikel ‘Wat is het verschil tussen middenstands- en overige bedrijfsruimte?‘ legt het verschil uit tussen beide ruimtes. Het artikel ‘Wat zijn de regels bij huurverhoging van overige bedrijfsruimte?‘ gaat in op de regels die gelden voor overige bedrijfsruimte.

Huurverhoging bij een middenstandsbedrijfsruimte

Het vaststellen van de huurprijs van een bedrijfsruimte is niet gebonden aan regels. De verhuurder mag elk bedrag vragen dat hij wil. Het is aan de huurder om te bepalen of de ruimte de prijs waard is, en of de huurder deze prijs kan opbrengen.